Hoe gaan studenten om met nieuwe media?

Deze week vond er een interessante bijeenkomst plaats waarin we met elkaar discussieerden over media en kwestbaarheid. Iedereen weet dat het hoger onderwijs onder een vergrootglas ligt. Zijn het niet de diploma’s dan wel het declaratiegedrag, controle op tentamens, te veel buitenlandse studenten en ga zo maar door. Niet alleen de pers kan van invloed zijn maar ook bijvoorbeeld studenten. Een collega heeft de klassenlijst van een groep eens bekeken en er bleken 5 studenten te twitteren. Niet altijd even positief (klagen hoort m.i. bij de Nederlandse cultuur; het meest over het weerbericht). Echter, toen de docent zich toevoegde kregen de tweets een andere lading en werd het besef bij de studenten vergroot dat ze zelf ook een rol hebben. Een andere docent nodigde via een tweet een student van zijn opleiding uit om eens verder te discussiëren. Weer een andere docent maakte Facebook aan zodat de discussie tussen studenten gevolgd kon worden.
Moeten docenten nu elke dag met hun smartphone in de hand gaan lopen om te gaan controleren?
Volgens mij moet het antwoord hierop NEE zijn. Beter is studenten bewust te maken wat Hyves, MSN, Facebook, Twitter, etc. voor ze betekent. En vooral als ze later op zoek gaan naar een baan. Immers, alles wat op Google staat kan je niet zo maar verwijderen.
Prima als iedereen van de nieuwe communicatiemogelijkheden gebruik maakt, maar denk altijd wel na over de gevolgen die het voor jou en je omgeving zou kunnen hebben.
Een van de gastsprekers (een bekend mediatrainer) eindigde met de aanbeveling om alle studenten bij binnenkomst in de studie wegwijs te maken in communicatie 2.0. Wat mij betreft een aanbeveling die we zeker ter harte zullen nemen. Immers, we hebben niets te verbergen.

Advertenties
Explore posts in the same categories: Bijeenkomst, Studenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: