Pro-actief of Re-actief?

Journalist Jeroen Smit, bekend van o.a. de boeken Prooi en Het Drama Ahold heeft een programma op NTR televisie over ‘Leiders gezocht’. Een van de gesprekken heeft hij met Hoogleraar Jaap Koolhaas die onderzoek heeft gedaan naar het gedrag van vrouwtjes en mannetjes ratten en muizen. Niet dat vrouwtjes beter zijn maar wel anders. Hij publiceerde een artikel over leiderschap en testosteron. De zoektocht van Jeroen Smit gaat verder de wereld over en diverse interessante mensen geven hun visie. Ook Neelie Kroes. Zij geeft aan dat haar benoeming als commissaris in die tijd als “excuus-truus” gemarkeerd mag worden. Echter, haar persoonlijke overtuiging is dat wanneer je je eigen keuzes maakt, man of vrouw, dan kom je er wel.

Ik heb toen maar eens rond gekeken in onze gebouwen. Ik zie ambitieuze jonge mensen die een diploma hoger beroepsonderwijs willen. Jongens en meisjes door elkaar heen. Echter, in bepaalde opleidingen zie je bijzondere verhoudingen. Bij de Pabo’s (basisonderwijs) heel erg veel meisjes en het is zoeken naar een jongen. Dat lijkt me niet wenselijk voor het basisonderwijs want alle geïnterviewden geven eigenlijk aan dat een goede mix van mannen en vrouwen heel belangrijk is. Mannen zijn vooral pro-actief. Vrouwen meer re-actief. Net zoiets als een plus en min en dan komt de boel ook in balans.

Studenten Autotechniek (heel veel jongens) zijn blij met de komst van studenten Faculteit Economie en Management in hun gebouw. Niet alleen levendiger, maar ook lopen er nu veel vrouwen rond. En in projectgroepen zou je er dus ook voor moeten pleiten dat er een goede mix van jongens en meisjes is om een optimaal resultaat te bereiken.

Wij leiden jonge mensen op om later in de beroepspraktijk naar een hoger onderwijs beroep door te groeien. In dat onderwijs zouden dus zeker aspecten van pro-actief en re-actief gedrag door wie dan ook geleerd moeten worden (het is maar tot op zekere hoogte ‘leerbaar’). En wie weet kunnen onze jongen mensen van nu toekomstige crisissen zoals de financiële crisis minder erg maken (voorkomen zal helaas nooit lukken).

Advertenties
Explore posts in the same categories: Boek, Studenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: