Krimp of groei?

In ScienceGuide staat een interessant artikel van 8 september 2010 over de verschuiving (krimp?) van het wetenschappelijk onderwijs (wo) naar het hoger onderwijs (hbo). Dit alles in het licht van het rapport van de commissie Veerman.

Hieronder een stukje uit het artikel. Daaruit blijkt maar weer eens dat de beeldvorming dat er steeds minder VWO-ers naar het hbo gaan niet klopt. En dan ook nog te bedenken dat de cijfers van switchers hierin niet is meegenomen (1e jaars wo naar het hbo). Laat natuurlijk niet onverlet dat ook het hbo na kan denken hoe ze aantrekkelijker kan worden voor VWO-ers zonder de maatschappelijke taak uit het oog te verliezen!

VWO’ers in hogescholen

Het HBO krijgt hoe dan ook een enorme taak en moet bovendien dan nog een extra aan groei op zien te vangen. De universiteiten staan daarbij vast niet te trappelen om het geld de vwo’ers te laten volgen, die met hun voeten gaan stemmen voor het HBO, nadat het WO hen zachtkens naar de zijuitgang heeft geleid.

Vaak wordt trouwens in dit verband betoogd, dat het HBO gewoon veel aantrekkelijker moet worden voor de vwo-scholier. Het is er te schools, heet het dan, en men voelt zich niet zo thuis in ‘gemengd gezelschap.’ De cijfers laten een andere werkelijkheid zien. Vwo’ers gaan in groten getale naar het HBO. Sterker nog, ondanks de snelle, emancipatoire groei van de instroom uit MBO en Havo daalt het vwo-aandeel in de instroom niet of nauwelijks.

In 2005 was dat aandeel 9,9 % en na lichte afkalvingen met 0,1 en 0,2 % per jaar steeg het in 2009 weer naar 9,8 %. In absolute termen is deze trend aanzienlijk. 2005: 8600 vwo’ers naar het HBO; 2009: 9700. Zou Van Rooy haar zin krijgen en zo’n 15 % van de WO-populatie naar het HBO gaan, dan zou het aandeel vwo’ers op termijn naar zo’n 15 % van de instroom stijgen.

Advertenties
Explore posts in the same categories: Artikel, Studenten

One Comment op “Krimp of groei?”

  1. Ella Hueting Says:

    Interessante gegevens. De primaire doelgroep voor het HBO blijft natuurlijk toch bestaan uit havisten, lijkt mij. Dit laat onverlet dat er ook een aantal WO-opleidingen is die in feite beroepsopleidingen zijn. Het geeft nog maar eens aan dat het binaire stelsel achterhaald wordt door de praktijk.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: